L’orígen del Ball de Plaça
Ball social practicat a Catalunya per les classes populars des de finals de l’Edat Mitjana fins a mitjans del segle XIX. Es caracteritza per la presència d’un amfitrió, l’organtzador del ball, el qual decideix qui pot participar-hi, convertint-se, al mateix temps, en mestre de dansa. Al Maresme els organitzadors dels actes de la Festa Major rebien el nom de macips.
A l’hora d’organitzar el ball social es pren de referència el ball a les classes benestants, motiu pel qual es fa evident el rang social i la posició econòmica dins la comunitat.
Coreogràficament es caracteritza per un repertori interpretat col·lectivament. El Ball de Plaça serà abandonat amb la introducció del Ball Vuitcentista a mitjans del segle XIX i substituït pels instruments d’orquestra.
A Mataró es coneix que, antigament, l’indret on es realitzava el Ball de Plaça era la Plaça Gran, ja no tenia parades de mercat d’obra. Avui en dia la ciutat disposa d’altres espais centrals on els mataronins poden reunir-se com, per exemple, la Plaça Santa Anna, la Plaça de Santa Maria o bé el Parc Central, entre d’altres ■